TERAZ REALIZOWANE

UNDERGROUND RAILROAD
INNI PRZEWOŹNICY
SPONSORZY

Sprawozdanie merytoryczne za rok 2007.
1.SEX, PRZEMOC, NUDA I KASETY VIDEO - cykl 3-dniowych pokazów filmów austriackiego dziennikarza i reżysera Michaela Haneke. Pokazy odbyły się w ramach X Festiwalu Klasyki Filmowej „Film Classic 2007” i obejmowały projekcje 5 filmów: „Siódmy kontynent”, „Benny’s Video”, „71 fragmentów”, „Kod nieznany”, „Czas wilka”. Termin: 16-18.03.2007 Miejsce: Kino Śnieżka. Współpraca: DKF Rotunda - Kraków, UMiG Rabka-Zdrój, Fundacja Rozwoju Regionu Rabka . Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 100 osób (bilety + zaproszenia).
2. OBJAZDOWA ETIUDA & ANIMA 2006 - cykl 2-dniowych pokazów filmów nagrodzonych na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym „Etiuda & Anima 2006”. Projekcje 37 filmów krótkometrażowych. Termin: 28-29.04.2007 Miejsce: Kino Śnieżka. Współpraca: DKF Rotunda-Kraków, UMiG Rabka-Zdrój, Fundacja Rozwoju Regionu Rabka. Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 80 osób (bilety + zaproszenia).
3. PINK FREUD: „Punk Freud” - koncert jednego z najlepszych zespołów jazz-rockowych młodego pokolenia, który przyczynił się do zmiany generacyjnej na polskiej scenie jazzowej, co zostało docenione w 2007 roku nagrodą Jazzowego Oscara, przyznawaną przez Stowarzyszenie Melomani. Zespół wystąpił w swoim oryginalnym składzie (Wojciech Mazolewski, Tomasz Ziętek, Kuba Staruszkiewicz) promując płytę „Punk Freud”. Termin: 04.05.2007 Miejsce: Teatr Lalek Rabcio. Współpraca: Rabka Unite!, Teatr Lalek Rabcio + prywatni sponsorzy. Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 120 osób (bilety + zaproszenia).
4. LOCO STAR - koncert trójmiejskiej „super grupy”(w składzie zespołu znaleźli się uznani w środowisku trójmiasta muzycy), zespołu avant-popowego, promującego debiutancką płytę. Koncert multimedialny łączący muzykę na żywo i projekcje filmów slapstikowych. Termin: 27.05.2007 Miejsce: Kino Śnieżka. Współpraca: Rabka Unite!, Kino Śnieżka + prywatni sponsorzy. Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 80 osób (bilety + zaproszenia).
5. FATiF 2007 - Festiwal Animacji Teatralnej i Filmowej. Różnorodny, 3-dniowy festiwal łączący rabczańskie instytucje kulturalne: Teatr Lalek Rabcio, Kino Śnieżka, Miejski Ośrodek Kultury w Rabce-Zdroju. Program festiwalu obejmował: spektakle teatralne, pokazy filmów często niedostępnych w normalnej dystrybucji, wykłady ilustrowane, koncerty połączone z projekcjami filmów, wystawę interaktywną i warsztaty animacji filmowej i teatralnej, panel dyskusyjny oraz Paradę Bajkowych Postaci ulicami miasta, której uczestnikami były dzieci z akcji „Lato w mieście”. Pokazy zawierały ofertę zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i dla dorosłego widza, wzbogacały ofertę kulturalną w okresie letnim i przyciągały do Rabki widzów z całego kraju. Termin: 27-29.09.2007 Miejsce: Kino Śnieżka, Teatr Lalek Rabcio, MOK Rabka-Zdrój. Współpraca: UMiG Rabka-Zdrój, Fundacja Rozwoju Regionu Rabka, Teatr Lalek Rabcio, MOK Rabka-Zdrój, Rabka Unite! + prywatni sponsorzy. Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 2 tysiące osób (bilety + zaproszenia).
6. OKIEM WYSPIAŃSKIEGO - wystawa fotografii dzieci i młodzieży z Gimnazjum i LO im.Św.Rodziny w Rabce-Zdrój. Wystawa odbyła się w ramach obchodów Roku Wyspiańskiego i była podsumowaniem warsztatów fotografii. Na wernisażu wystąpili uczniowie - laureaci Przeglądu Piosenki Literackiej. Termin: 16.11.2007 Miejsce: Galeria Pod Aniołem. Współpraca: Fundacja Rozwoju Regionu Rabka, Rada Rodziców przy Gimnazjum i LO im.Św.Rodziny, MOK Rabka-Zdrój. Wolontariat: 3 osoby. Ilość uczestników: około 100 osób (wstęp wolny).
7. PINK FREUD: „Alchemia” - koncert inaugurujący akcję JESTEM ZIELONY, ekologiczną kampanię społeczną promującą segregację śmieci na terenie gminy Rabka-Zdrój. Występ zespołu poprzedził blok edukacyjny na temat akcji JESTEM ZIELONY. Grupa wystąpiła w specjalnym poszerzonym składzie (Wojciech Mazolewski, Tomasz Ziętek, Kuba Staruszkiewicz, Marcin Masecki, Tomasz Duda) prezentując nowy materiał wydany na płycie „Alchemia”. Termin: 29.11.2007 Miejsce: Teatr Lalek Rabcio. Współpraca: UMiG Rabka-Zdrój, ZPORR, UE, Teatr Lalek Rabcio, Rabka Unite! + prywatni sponsorzy. Patronat medialny: Podhale 24.pl Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 150 osób (bilety + zaproszenia).